Składniki
9 płatów lasagne
50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni
10 dag suszonej żurawiny
50 dag mielonego twarogu
pół kostki masła
opakowanie budyniu waniliowego
2 jajka
5 łyżek cukru
łyżka miodu
łyżka soku z cytryny
kardamon, mielone goździki, imbir
masło do smażenia i wysmarowania formy
Przepis
Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.