Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną

Barbara
Desery
27.10.2015 12:17
Sernikowa lasagne z dynią i żurawiną

Składniki

9 płatów lasagne

50 dag obranej i pokrojonej w kostkę dyni

10 dag suszonej żurawiny

50 dag mielonego twarogu

pół kostki masła

opakowanie budyniu waniliowego

2 jajka

5 łyżek cukru

łyżka miodu

łyżka soku z cytryny

kardamon, mielone goździki, imbir

masło do smażenia i wysmarowania formy

Przepis

Dynię wrzucamy na patelnię i smażymy na maśle. Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, przyprawy i mieszamy. Chwilę jeszcze smażymy, żeby przyprawy uwolniły swój aromat. Żurawinę sparzamy wrzątkiem. Dodajemy do dyni. Płaty lasagne gotujemy po 3 -5 minut. Wyciągamy i hartujemy w zimnej wodzie. Pół kostki masła ucieramy z cukrem na puch. cały czas miksując dodajemy sok z cytryny, jajka i budyń. Powoli dokładamy twaróg. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy kolejno warstwami masę twarogową, makaron, dynię, makaron. Ostatnią warstwą ma być masa twarogowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 45 minut.