Rabarbarowiec z puszystą pianką

Barbara
Desery
22.10.2015 13:23
Rabarbarowiec z puszystą pianką

Składniki

* 2,5 szklanki mąki pszennej

* 25 dag margaryny

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 łyżki cukru pudru

* 5 jajek

* 1 szklanka cukru

* 1 opakowanie cukru waniliowego

* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego

* 1/2 szklanki oleju

* 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

Przepis

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę pokroić w kostkę. Z mąki, margaryny, żółtek, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą i zamrozić (min.30 min.).Blaszkę ( 26x20 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 st. C około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Wlewać olej, miksując do połączenia. Na ciasto, wyłożyć ubitą pianę, wyrównać, ułożyć pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w 190 st. C 40 minut.