Składniki Ilość: tarta o średnicy 28 cm Na kruche ciasto 320 g mąki pszennej 200 g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 80 g cukru pudru 1 łyżka wody 2 żółtka trochę bułki tartej do oprószenia formy Na farsz dynia hokkaido (650 g) 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 małe jajka 180 g jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, tak aby przykrywał całe ciasto, a na niego kulki ceramiczne lub groch. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, lekko spłaszczyć i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Przygotowanie Dynię przekroić na 4 części, wydrążyć pestki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, na około 1 godzinę. Wcześniej upieczoną dynię pokroić na mniejsze kawałki (nie obierałam ze skóry) i zmiksować blenderem na gładką masę, razem z serkiem mascarpone. Na górę położyć listki do dekoracji i piec tartę przez około 30 - 35 minut w 200⁰C. Ciasto wstawić ponownie do lodówki, na około 1 godzinę. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie oraz piec kolejne 5 minut, tak aby kruchy spód się zrumienił. Ciasto wyjąć z lodówki i jeśli chcemy, to można niewielką część odłożyć do dekoracji tarty. Jeśli zrobiliście liście do dekoracji, to na razie pozostawiamy je jeszcze w lodówce. Składniki na kruche ciasto szybko wyrobić przy użyciu malaksera lub ręcznie.