Maślane rogale śniadaniowe z dżemem

Paulina
Śniadania
16.10.2015 9:25
Maślane rogale śniadaniowe z dżemem

Składniki

Rozczyn

drożdże świeże 25 g

cukier 3 łyżki

mleko 200 ml

mąka 2 kopiaste łyżki

Ciasto właściwe

jajko 1 rozkłócone

mąka pszenna 400 g

cukier wanilinowy 16 g

masło roztopione 60 g

dżem lub inne nadzienie

cukier puder do oprószenia

żółtko z 1 jajka

odrobina mleka

Przepis

Przygotowanie:

Drożdże kruszę dodaję cukier z mąką, zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.

Masło roztapiam w rondelku, pozostawiam do wystudzenia. Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiam w misce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną odrobiną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto powinno być pulchne i delikatne, w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Z ciasta formuję kulę lekko spłaszczam, wykrawam na kształt trójkątów. Każdy z nich rozwałkowuję na długi pasek ok. 25 cm zachowując kształt trójkąta. Przy podstawie trójkąta nakładam po łyżeczce dżemu, rozsmarowuję do połowy zachowując czyste boki. Rogale zwijam w rulon, formuję boki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję mieszanką mleka z żółtkiem. Rogale wstawiam do zimnego piekarnika piekę w temperaturze 160 °C przez 15 minut, w tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewam rogale wyrastają. Następnie zwiększam temperaturę do 200 °C piekę przez kolejne 10-15 minut kontrolując kolor rogali. Upieczone przekładam do wystudzenia na kratkę, posypuje cukrem pudrem.

Smacznego,

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną