Składniki
Rozczyn
drożdże świeże 25 g
cukier 3 łyżki
mleko 200 ml
mąka 2 kopiaste łyżki
Ciasto właściwe
jajko 1 rozkłócone
mąka pszenna 400 g
cukier wanilinowy 16 g
masło roztopione 60 g
dżem lub inne nadzienie
cukier puder do oprószenia
żółtko z 1 jajka
odrobina mleka
Przepis
Przygotowanie:
Drożdże kruszę dodaję cukier z mąką, zalewam ciepłym mlekiem. Wszystkie składniki rozcieram na gładko, odstawiam na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aż zaczyn ruszy.
Masło roztapiam w rondelku, pozostawiam do wystudzenia. Gotowy rozczyn łączę z pozostałymi składnikami. Dokładnie wyrabiam w misce. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną odrobiną mąką, zagniatam parę minut. Ciasto powinno być pulchne i delikatne, w razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. Z ciasta formuję kulę lekko spłaszczam, wykrawam na kształt trójkątów. Każdy z nich rozwałkowuję na długi pasek ok. 25 cm zachowując kształt trójkąta. Przy podstawie trójkąta nakładam po łyżeczce dżemu, rozsmarowuję do połowy zachowując czyste boki. Rogale zwijam w rulon, formuję boki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję mieszanką mleka z żółtkiem. Rogale wstawiam do zimnego piekarnika piekę w temperaturze 160 °C przez 15 minut, w tym czasie kiedy piekarnik się nagrzewam rogale wyrastają. Następnie zwiększam temperaturę do 200 °C piekę przez kolejne 10-15 minut kontrolując kolor rogali. Upieczone przekładam do wystudzenia na kratkę, posypuje cukrem pudrem.
Smacznego,