Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą: Na ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 jajko, 250 gramów margaryny, 150 gramów homogenizowanego serka waniliowego, 9 sztuk jabłek. Na lukier 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%. Bo to własnie jabłka są wtedy najbardziej aromatyczne – pełno ich w ogrodach i na straganach w warzywniaku. Przenosimy nad wcześniej przygotowane jabłka i rozwijamy kładąc na wierzch naszego ciasta. Oceń artykuł: (3 głosów, średnia: 4,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Dla tych, którym znudził się zwykły jabłecznik proponuje coś innego – jabłka w cieście twarożkowym. Dziś mam dla Was co prawda nie szarlotkę, ale inne równie pyszne ciasto z użyciem jabłek. Bezpośrednio po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy przygotowanym lukrem (cukier ze śmietaną) i pozostawiamy do wystygnięcia. Połówki układamy na wyłożonej ciastem blaszce przekrojoną stroną do ciasta. Obsypujemy odrobiną mąki płat ciasta i nawijamy na wałek.