Rogale śniadaniowe

Małgorzata
Śniadania
20.06.2016 20:34
Rogale śniadaniowe

Składniki

Zaczyn drożdżowy

18 g drożdży świeżych

4 łyżki mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżka mąki

Ciasto drożdżowe

450 g mąki pszennej

150 ml mleka

1 łyżka miodu

50 g masła

1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo

1 białko

3 łyżki maku niebieskiego

Przepis

Zaczyn drożdżowy

W kubku rozcieramy drożdże z ciepłym mlekiem, mąką i cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut, aż drożdże zaczną pracować.

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego miód i mieszamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej rozczyn drożdżowy, masło z miodem, ciepłe mleko i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto wałkujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i wysokości około 30 cm. Przy pomocy ostrego noża wykrawamy trójkąty, które ciasno zwijamy. Zwijanie zaczynamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy po między rogalikami.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 25-35 minut. Rogaliki powinny być rumiane. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Notatki

- czas rośnięcia ciasta jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu