Składniki
- 200g wędzonego łososia
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 250g brokułów
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- 1 zielony ogórek
- 4 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 5 orzechów włoskich
- mała garść mix'u suszonych owoców
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z cytryny
- kilka liści szpinaku
- oliwa z oliwek
Przepis
- komosę ryżową wsypujemy do garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy przez 20 minut, aż komosa zmięknie i wchłonie cały płyn
- brokuły myjemy, pozostawiamy różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut
- paprykę czerwona i żółtą, cukinię oraz czerwoną cebulę myjemy, kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na patelni, delikatnie doprawiając solą
- ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, a pomidory sparzamy w gorącej wodzie, usuwamy skórę i również kroimy w kostkę
- wszystkie składniki mieszamy z komosą, posypujemy orzechami włoskimi i suszonymi owocami oraz startą skórką z cytryny
- dodajemy szpinak i pokruszonego wędzonego łososia
- na koniec wszystko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek
- podajemy ze świeżą, ciepłą bagietką z piekarnika lub w wersji fit bez pieczywa