Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie

Malgorzata
Obiad
14.10.2015 11:18
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie

Marynowanie: najlepiej całą noc Czas pieczenia: każdy kg gęsi razy 45 minut (np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia) Składniki: - Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), - 3 łyżki musztardy dijon, - 3 łyżki majeranku, - 2 łyżki miodu, - 1/2 łyżeczki cynamonu, - sól i pieprz, - 2 jabłka ze skórą, - jeden por (biała część). - Jabłka podzielić na ćwiartki, por pokroić na 3 cm kawałki, umieścić w gęsi. Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym) - Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia. - Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut. - Odstawić do marynowania na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp. Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2014/11/gesina-na-swietego-marcina-pieczona-w.html