Krupnik na gęsinie

Basia
Obiad
13.10.2015 15:05
Krupnik na gęsinie

Składniki

* 2 skrzydła gęsi

* 3 liście laurowe

* 5 ziaren ziela angielskiego

* 5 ziaren pieprzu

* 3 ząbki czosnku

* włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por)

* 6 średniej wielkości ziemniaków

* 10 łyżek kaszy jęczmiennej

* sól, pieprz

Przepis

Mięso myjemy, wkładamy do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem. Zalewamy 3 litrami wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 h. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę. Po 15 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kto lubi, może jeszcze zabielić zupę śmietaną.