Krupnik

Anna
Zupy
25.10.2016 16:09
Krupnik

Składniki

  • 1 golonka wieprzowa ( lub z indyka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mała cebula 
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • 5-6 ziemniaków
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 3 ząbki czosnku

Przepis

Gotujemy wywar: umyte mięso włożyć do garnka ( u mnie najczęściej 5 l),zalać zimną wodą,dodać liść laurowy oraz ziele angielskie,zagotować.Marchewkę,pietruszkę oraz seler obrać,umyć i w całości włożyć do wywaru,cebulkę opalić na gazie jak do rosołu,również dorzucić. Gotować na wolnym ogniu do momentu,aż mięso golonki będzie odchodzić od kości.Warzywa wyjąć,cebulę wyrzucić,resztę warzyw zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Dodać wypłukaną kaszę,posolić i gotować ok 20 min,następnie dodać pokrojone w większą kostkę ziemniaki,dorzucić starte warzywa oraz ząbki czosnku - całość gotować do momentu,aż kasza i ziemniaki będą miękkie.Pod koniec gotowania możemy mięso wyciągnąć,pokroić na mniejsze porcje i ponownie wrzucić do zupy.