Jesienny krupnik z kiszonymi ogórkami

Barbara
Obiad
20.10.2015 12:35
Jesienny krupnik z kiszonymi ogórkami

Składniki

• 50 dag karkówki

• 2 garście suszonych grzybów

• 7 łyżek kaczy jęczmiennej

• 4 duże ziemniaki

• 6 ogórków kiszonych

• 2 łyżki śmietany

• 2 liście laurowe

• 3 ziela angielskie

• sól, pieprz

• tłuszcz do smażenia

• natka pietruszki

Przepis

3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.