Składniki
• 50 dag karkówki
• 2 garście suszonych grzybów
• 7 łyżek kaczy jęczmiennej
• 4 duże ziemniaki
• 6 ogórków kiszonych
• 2 łyżki śmietany
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• sól, pieprz
• tłuszcz do smażenia
• natka pietruszki
Przepis
3 litry wody zagotowujemy. Karkówkę kroimy w kostkę. Opruszamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Wkładamy do wody. Dokładamy grzyby, liście i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Dodajemy dokładnie opłukaną kaszę. Po 10 minutach dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Ogórki kroimy w półplasterki. Dodajemy do zupy 10 minut po tym jak wrzuciliśmy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Tuż przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.