- Czas przygotowania: 120 min
Składniki
* 2 piersi z gęsi
* 3 łyżki miodu
* 3 ząbki czosnku
* sok z połowy cytryny
* 1 seler
* szklanka bulionu
* 3 łyżki powideł śliwkowych
* sól, pieprz
Przepis
Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem.