Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie

Basia
Obiad
09.10.2015 11:13
Gęsina w selerowo-śliwkowym sosie
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

* 2 piersi z gęsi

* 3 łyżki miodu

* 3 ząbki czosnku

* sok z połowy cytryny

* 1 seler

* szklanka bulionu

* 3 łyżki powideł śliwkowych

* sól, pieprz

Przepis

Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy go z miodem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy na pół, żeby powstał 4 porcje. Marynujemy i odstawiamy na min. 30 minut w chłodne miejsce. Seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Gorący bulion mieszamy z powidłami. Mięso krótko przesmażamy na patelni. Przekładamy do brytfanki. Posypujemy selerem i zalewamy przygotowanym bulionem. Pieczemy ok. 1,30 h w temperaturze 200 stopni C. Co jakiś czas podlewamy wodą lub bulionem.