Krupnik z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Barbara
Zupy
23.10.2015 11:39
Krupnik z pieczarkami i kiszonym ogórkiem

Składniki

2 ćwiartki z kurczaka

łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta

6 łyżek kaszy jęczmiennej

35 dag pieczarek

5 średniej wielkości ziemniaków

40 dag kiszonych ogórków

2 łyżki śmietany do zabielenia

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

szczypiorek

Przepis

Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną