Składniki
2 ćwiartki z kurczaka
łyżka przyprawy uniwersalnej typu vegeta
6 łyżek kaszy jęczmiennej
35 dag pieczarek
5 średniej wielkości ziemniaków
40 dag kiszonych ogórków
2 łyżki śmietany do zabielenia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
szczypiorek
Przepis
Ćwiartki z kurczaka zalewamy 3 l wody, dodajemy łyżkę przyprawy uniwersalnej gotujemy ok. 30 min. Pieczarki kroimy w plasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Mięso wyjmujemy, oddzielamy od kości kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kaszę. Po 10 minutach dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 10 minutach dodajemy starte na tarce ogórki i pieczarki. Gotujemy jeszcze 5 min. Zabielamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem gałką muszkatołową. Przed podaniem posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.