Strudel z grzybowym farszem

mela
Zapiekanki
12.10.2015 11:13
Strudel z grzybowym farszem
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

pół cukinii

500 g pieczarek

1 czerwona cebula

6 oliwek zielonych

5 suszonych pomidorów

ser żółty

jogurt

Przepis

Kaloryczność: średnia

Koszt: 10 - 20 zł

Przygotowanie:

Strudel z grzybowym farszem to znakomita propozycja obiadowa – z pewnością odmienna niż makaron lub ziemniaki. Wystarczy poświęcić 1 godzinę i upiec ciasto w piekarniku.

Pokrój i podsmaż cebulę dodając krojone w plastry pieczarki

Pokrój suszone pomidory oraz oliwki, dodaj do pieczarek

Na koniec pokrój cukinię w kosteczkę i dodaj do pieczarek, zdejmij z ognia

Rozłóż ciasto na strudel. Wzdłuż dłuższego brzegu wyłóż cienkie plastry żółtego sera

Ser przesmaruj jogurtem

Wyłóż pierwszą warstwę farszu i zwiń ciasto w pojedynczą rolkę

Wyrównaj i przyciśnij brzegi oraz wyłóż kolejną warstwę farszu ponownie rolując.

Na końcu przyciśnij końcowy brzeg ciasta do ciasta by warstwy skleiły się

Wstaw ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piecz przez 35-40min.

Strudel z grzybowym farszem gotowy do jedzenia po lekkim przestudzeniu