Jojo- ciasto grysikowe

Anna
Ciasta
12.10.2015 10:10
Jojo- ciasto grysikowe

Składniki

Składniki:

50g masła

400g mąki

150g cukru

70g miodu (płynnego)

2 całe jaja

2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej

1/2l. mleka

2 łyzki kaszy manny(czubate)

200g masła

2 żółtka

200g cukru

2 paczki cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego

Przepis

Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem. Podzielić ciasto na 3 równe części, rozwałkować na wielkość formy. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec kilka minut aż się zarumieni (nabierze złocistego koloru). Odkładamy na kratkę aby wystygły.

Krem zrobiłam z podwójnej porcji.(wszystkie składniki oprócz cukrów x2, pierwsze ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem i nie byłam w stanie go zjeść bez mocnej czarnej kawy bez cukru xD)

Aby przygotować krem należy zagotować mleko, dodać kasze mannę. Gotować ok 10 min, ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia.

Placek w formie posmarować obficie kremem, położyć kolejny placek, posmarować kremem i tak samo postąpić z ostatnim plackiem (na wierzch też położyć krem).

Po przełożeniu kremem ciasto musi (u mnie zawinięte w papier) postać przynajmniej 1 dzień żeby krem wsiąknął w placki. Najlepiej zostawić poza lodówką. Następnie można posypać wierzch czekoladą i wstawić do lodówki