Składniki
Składniki:
50g masła
400g mąki
150g cukru
70g miodu (płynnego)
2 całe jaja
2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
1/2l. mleka
2 łyzki kaszy manny(czubate)
200g masła
2 żółtka
200g cukru
2 paczki cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
Przepis
Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem. Podzielić ciasto na 3 równe części, rozwałkować na wielkość formy. Włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec kilka minut aż się zarumieni (nabierze złocistego koloru). Odkładamy na kratkę aby wystygły.
Krem zrobiłam z podwójnej porcji.(wszystkie składniki oprócz cukrów x2, pierwsze ciasto zrobiłam zgodnie z przepisem i nie byłam w stanie go zjeść bez mocnej czarnej kawy bez cukru xD)
Aby przygotować krem należy zagotować mleko, dodać kasze mannę. Gotować ok 10 min, ciągle mieszając. Pozostawić do wystygnięcia.
Placek w formie posmarować obficie kremem, położyć kolejny placek, posmarować kremem i tak samo postąpić z ostatnim plackiem (na wierzch też położyć krem).
Po przełożeniu kremem ciasto musi (u mnie zawinięte w papier) postać przynajmniej 1 dzień żeby krem wsiąknął w placki. Najlepiej zostawić poza lodówką. Następnie można posypać wierzch czekoladą i wstawić do lodówki