Szarlotka z prażonymi jabłkami

Paulina
Ciasta
11.10.2015 20:11
Szarlotka z prażonymi jabłkami
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Szarlotka na formę 25 x 35 cm

mąka pszenna 400 g

żółtka z 5 jaj

cukier puder 4 łyżki

margaryna 250 g

jabłka prażone 1200 g

cukier wanilinowy 16 g

bułka tarta 2-3 łyżki

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

cukier puder do oprószenia

Przepis

Przygotowanie

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Cukier puder i cukier wanilinowy dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę, dodać z żółtkami. Wszystkie składniki wyrobić siekaczem. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć, zagnieść w elastyczną kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na wymiar formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć uprażone jabłka na wierzch drugi placek ciasta. Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C w czasie do 50 minut. Ciasto wystudzić oprószyć cukrem pudrem.