- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Szarlotka na formę 25 x 35 cm
mąka pszenna 400 g
żółtka z 5 jaj
cukier puder 4 łyżki
margaryna 250 g
jabłka prażone 1200 g
cukier wanilinowy 16 g
bułka tarta 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder do oprószenia
Przepis
Przygotowanie
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Cukier puder i cukier wanilinowy dodać do mąki. Margarynę pokroić w kostkę, dodać z żółtkami. Wszystkie składniki wyrobić siekaczem. Stolnicę podsypać mąką i przełożyć, zagnieść w elastyczną kulę ciasta. Ciasto podzielić na dwie części rozwałkować na wymiar formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód ciasta posypać bułką tartą, wyłożyć uprażone jabłka na wierzch drugi placek ciasta. Szarlotkę piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C w czasie do 50 minut. Ciasto wystudzić oprószyć cukrem pudrem.