Szarlotka z musem jabłkowym

Ewelina
Ciasta
01.10.2014 8:49
Szarlotka z musem jabłkowym

Przepis

Szarlotka z musem z antonówek

Dzięki uprzejmości przemiłej sąsiadki (czytaj: kilku siatkom antonówek z jej działki), jesienią ubiegłego roku stałam się szczęśliwą posiadaczką sporej ilości słoiczków musu jabłkowego. Moja szarlotka to jeden ze sposobów. aby go smacznie wykorzystać :)

CIASTO:

2 szklanki mąki pszennej typ 650

1,5 szklanki mąki krupczatki

troszkę ponad 0,5 szklanki cukru

łyżeczka cukru wanilinowego

łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 jajka rozmiar L

25 dag dobrej margaryny

MASA JABŁECZNA:

około 900 ml musu z antonówek – u mnie domowy, zapakowany do słoiczka jesienią

łyżeczka cynamonu

łyżeczka kardamonu

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżka bułki tartej do posypania spodu ciasta

ewentualnie cukier w zależności od słodkości musu

WYKONANIE:

CIASTO:

Margarynę rozpuściłam w rondelku, odstawiłam do przestudzenia. Do miski przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Wymieszałam sypkie składniki, wbiłam całe jajka, wlałam przestudzone masło, całość wymieszałam łyżką, a następnie zarobiłam dosłownie kilkoma ruchami dłoni – ciasto nie musi być gładkie, ważne, żeby składniki tylko się połączyły. Ciasto zawinęłam w torebkę foliową i włożyłam do lodówki na około godzinę. Spokojnie można je przygotować dzień przed pieczeniem.

MASA JABŁECZNA:

Mus jabłkowy przełożyłam ze słoików do miseczki, dokładnie wymieszałam go z mąką ziemniaczaną i przyprawami.

NASTĘPNIE:

Blachę o wymiarach 23x33 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C z termo obiegiem.

2/3 ciasta pokroiłam nożem w plastry, rozłożyłam na dnie blaszki i rozgniotłam palcami, żeby plastry się połączyły, posypałam bułką tartą. Na to wyłożyłam przygotowaną masę jabłeczną i wyrównałam ją. Pozostałe ciasto rozdrobniłam palcami i równomiernie rozsypałam na jabłkach.

Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez godzinę.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną