Sernik z fogami

Paulina
Ciasta
11.10.2015 20:13
Sernik z fogami

Składniki

Spód sernika

herbatniki kakaowe 130 g

masło 1/4 kostki

Masa serowa

serek twarogowy z wiaderka 1 kg

cukier 150 g

budyń śmietankowy ( proszek ) 80 g

jajka 3

miękkie masło 1/4 kostki

sok z połowy cytryny

przyprawa pomarańcz z imbirem 2 łyżeczki

figi 3-4 sztuki

Przepis

Przygotowanie:

Spód

Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Miękkie masło dodać do herbatników zmiksować do połączenia. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dobrze uszczelnić. Ciastka przesypać na dno, formując spód sernika.

Masa serowa

Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na spód. Figi umyć, osuszyć następnie pokroić w plastry. Figi w plastrach ułożyć na masie serowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec aż się zetrze na środku, u mnie pieczenie trwało około 70 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepszy jest drugiego dnia. Schłodzić 2-4 godziny.