Składniki
Spód sernika
herbatniki kakaowe 130 g
masło 1/4 kostki
Masa serowa
serek twarogowy z wiaderka 1 kg
cukier 150 g
budyń śmietankowy ( proszek ) 80 g
jajka 3
miękkie masło 1/4 kostki
sok z połowy cytryny
przyprawa pomarańcz z imbirem 2 łyżeczki
figi 3-4 sztuki
Przepis
Przygotowanie:
Spód
Ciastka umieścić w malakserze, zmiksować na drobny piasek. Miękkie masło dodać do herbatników zmiksować do połączenia. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dobrze uszczelnić. Ciastka przesypać na dno, formując spód sernika.
Masa serowa
Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do połączenia składników. Masę serową przelać na spód. Figi umyć, osuszyć następnie pokroić w plastry. Figi w plastrach ułożyć na masie serowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 °C wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Sernik piec aż się zetrze na środku, u mnie pieczenie trwało około 70 minut. Sernik pozostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia, najlepszy jest drugiego dnia. Schłodzić 2-4 godziny.