Składniki
60 dag piersi z kurczaka
3 łyżki mąki
2 cebule
4 łodygi selera naciowego
sól do smaku
3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 liście laurowe
puszka krojonych pomidorów
1/2 l wywaru warzywnego
pieprz
1 łyżka cukru
chili
tymianek
3 łyżki masła
Przepis
Piekarnik nastaw na 200 C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Mąkę wsyp na przygotowaną blaszkę,wstaw do nagrzanego piekarnika i praż przez kilka minut.
Mięso pokrój w kostkę,oprósz solą,pieprzem i chili. Obsmaż na 2 łyżkach masła.
Cebulę obierz i drobno posiekaj,seler pokrój na drobne kawałki.
Paprykę pozbaw nasion i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła i wrzuć warzywa wraz z czosnkiem. Dodaj szczyptę tymianku,liście laurowe,cukier i smaż przez ok. 5 minut.
Dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą,uprażoną wcześniej mąką i wywar.
Doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 20 minut.
Garnek zdejmij ognia i dopraw do smaku.