Wafelki Knoppers

Ewelina
Ciasta
14.04.2015 20:22
Wafelki Knoppers

Składniki

masa mleczna:

1/4 szklanki mleka,

1/4 szklanki cukru,

175 g miękkiego masła,

1 szklanka mleka w proszku.

masa z nutelli:

100 g masła,

160 g nutelli,

1 łyżka kakao,

2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych,

100 g orzechów laskowych.

dodatkowo:

70 g deserowej czekolady,

3 duże wafle.

Przepis

Masa mleczna: w rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści. Masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego ostudzone mleko i mleko w proszku.

Masa z nutelli: miękkie masło ucieramy mikserem, dodajemy nutellę, kakao i miksujemy. Następnie dodajemy potłuczone tłuczkiem orzechy laskowe i zmielone orzechy, mieszamy łyżką.

Na jednym wafelku rozprowadzamy równo masę z nutelli, przykrywamy wafelkiem, rozprowadzamy masę mleczną, przykrywamy wafelkiem. Na samej górze robimy polewę z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Wafelek schładzamy w lodówce.