Składniki
SKŁADNIKI na całkiem sporą porcję:
1 średnia cukinia
2 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
mała cebula
1-3 ząbki czosnku (wg gustu)
3 plastry suszonego pomidora
2 łyżki oliwy z pomidorów
1 łyżeczka masła
sól
biały pieprz
sproszkowana papryka
suszona bazylia
suszone oregano
czosnek granulowany
Przepis
Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę.
W rondlu rozgrzać oliwę z pomidorów i masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, marchew, pietruszkę i selera.
Smażyć mieszając 2-3 minuty.
Dodać ziemniaki, cukinię i suszone pomidory.
Zalać taką ilością wody, aby warzywa były lekko przykryte.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Lekko przestudzić, zmiksować.
Ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, sproszkowaną papryką, bazylią i oregano, ewentualnie granulowanym czosnkiem.
Podawać z grzankami.