Dorada pieczona w soli

Małgorzata
Obiad
15.01.2016 8:58
Dorada pieczona w soli

Smacznego :) piątek, 15 stycznia 2016 Dorada pieczona w soli Autor: Małgorzata Chyla o 08:49:00 Etykiety: dorada, dorada pieczona, dorada pieczona w soli, dorada w soli, dorada w ziołach, dorada z ziołami, pieczenie w soli, pieczona dorada, ryba pieczona w soli, ryba w soli Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady - po ok. 350 g każda (wypatroszone) 1 cytryna 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże gałązki rozmarynu 1 kg gruboziarnistej soli 1 białko sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Dorady myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Dorada pieczona w soli - to chyba najlepszy sposób na przygotowanie ryby z pieca. Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Do pieczenia w soli można użyć różnych gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę inaczej, Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Po wyjęciu z piekarnika przy pomocy noża delikatnie obstukujemy sól przy krawędziach naczynia i usuwamy skorupę solną. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/01/dorada-pieczona-w-soli.html