Chleb na owsiance

Ewelina
Śniadania
07.10.2015 16:23
Chleb na owsiance

Składniki

2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm [ u mnie tortownica]

Składniki:

500 g białej mąki pszennej

1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant [ 20 g świeżych]

Owsianka:

150 g drobnych płatków owsianych

450 g wrzącej wody

2 łyżki (30 g) miękkiego masła

2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli

1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu

175 ml mleka

Posypka:

1 łyżka czarnego sezamu

1 łyżka białego sezamu

1 łyżka płatków owsianych

masło i owsiane otręby do wysypania foremek

Przepis

Mąkę wymieszać z drożdżami.Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Natychmiast dodać do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać mleko.Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodać naszą owsiankę i wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami [ wyrabiałam ręcznie]. Wyrabiać przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawić do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Foremki posmarować masłem i wysypać otrębami . Ciasto lekko spłaszczyć zwilżonymi dłońmi i wyłożyć do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta w foremkach i posypać mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepać posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawić foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wstawić chlebki do zimnego piekarnika,nastawić temperaturę 200ºC i piec przez ok. 50 - 60 min.Wystudzić na kratce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną