Składniki
2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm [ u mnie tortownica]
Składniki:
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant [ 20 g świeżych]
Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka
Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych
masło i owsiane otręby do wysypania foremek
Przepis
Mąkę wymieszać z drożdżami.Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Natychmiast dodać do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszać i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać mleko.Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodać naszą owsiankę i wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami [ wyrabiałam ręcznie]. Wyrabiać przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawić do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.Foremki posmarować masłem i wysypać otrębami . Ciasto lekko spłaszczyć zwilżonymi dłońmi i wyłożyć do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównać powierzchnię ciasta w foremkach i posypać mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepać posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawić foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wstawić chlebki do zimnego piekarnika,nastawić temperaturę 200ºC i piec przez ok. 50 - 60 min.Wystudzić na kratce.