- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
260g pieczywo chrupkie żytnie
1/2 szklanki wiórki kokosowe
1/2 szklanki cukier
1 szklanka masło
2 szklanki mleko skondensowane nie słodzone
1/2 szklanki cukier
3 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 żółtek
Przepis
1. Rozkrusz w malakserze pieczywo na bardzo drobne kawałki
2. Dodaj do pieczywa wiórki kokosowe, cukier i masło i dobrze wymieszaj
3. Wyłóż równomiernie spód formy do pieczenia powstałą masą, pokrywając również boki naczynia
5. Wymieszaj mleko z cukrem (możesz też użyć słodzonego mleka skondensowanego, ale w ten sposób masz większą kontrolę nad słodkością ciasta). Dodaj sok z cytryn, łyżeczkę startej skórki z cytryny, ekstrakt waniliowy
6. Dodaj żółtka i ubijaj przez chwilę mikserem
7. Wlej masę z mleka i żółtek do wyłożonej pieczywem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.