Przepis
Składniki :
1300 g łopatki wieprzowej, jeszcze lepszy będzie schab
3-4 ząbki przeciśniętego czosnku
sól, pieprz, papryka mielona ostra, oliwa,
Przygotowanie :
Mięso umyć, przygotować marynatę z olejem i wymienionymi składnikami
Nasmarować marynatą przygotowane mięso, nakłuć mięso ostrym widelcem, zawinąć w folie i pozostawić na co najmniej 12 godz
Przygotować ciasto z około 15 dag mąki pszennej i 15 dag mąki żytniej- zagnieść z wodą jak na kluski, rozwałkować na płat, którym należy mięso oblepić, nakłuć ciasto w kilku miejscach (choć mnie i tak pękło podczas pieczenia), owinąć w papier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam 70 min.
Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.
Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej...