Najlepsza szarlotka z bezą

Monika
Ciasta
21.09.2015 12:04
Najlepsza szarlotka z bezą

Deser jest łatwy i tani w wykonaniu, więc zachęcam do wypróbowania przepisu.- 2 szklanki mąki- 4 jaja- 3 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 margaryny- 1 szkalnka cukru- 1,5 kg jabłek- 6 łyżek cukru1) Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. 5) Na podpieczony spód wykładamy przesmażone jabłka, na to masę bezową, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach odrobinę zamrożonego ciasta. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zdejmujemy folię z ciasta i zostawiamy je do wystygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami, co pozwoli uzyskać jeszcze bardziej kruchą i chrupką bezę. Następnie przesmażamy na dużej patelni z dodatkiem 6 łyżek cukru (opcjonalnie możemy dodać też łyżeczkę cynamonu) do momentu, aż jabłka puszczą sok i trochę zmiękną. 4) Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną masę, po czym powoli wsypujemy szklankę cukru, cały czas ubijając masę bezową. 2) Zagniatamy kruche ciasto: łączymy mąkę, posiekaną margarynę, 4 żółtka, 3 łyżki cukru pudru i łyżeczkę proszku i zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. W Polsce nie wybrażamy sobie szarlotki upieczonej inaczej jak z jabłkami, jednak jako nadzienia możemy użyć także gruszek, moreli czy brzoskwiń. 3) Oddzielamy odrobinę kruchego ciasta (ok 1/5 całości) i wkładamy do zamrażalnika, resztę ciasta umieszczamy w dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://testomaniatestowanieproduktow.blogspot.com/2015/08/przepis-na-szarlotke-z-beza.html