Składniki
SKŁADNIKI na 1 porcję:
gruba kromka dowolnego czerstwego chleba
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
łyżeczka pestek słonecznika
duży pomidor (aktualnie w promocji TUTAJ)
mała łagodna cebula
2 plastry suszonego pomidora z zalewy
4 czarne oliwki bez pestek
kilka listków świeżej bazylii
gałązka świeżej mięty
DRESSING:
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól
pieprz
cukier
Przepis
Chleb natrzeć z obu stron przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podrzeć go na kawałki lub pokroić w kostkę, skropić oliwą i usmażyć patelni do zrumienienia, ostudzić.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski.
Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.
Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.
Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem.
Podawać natychmiast.
Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.