Sałatka chlebowa

Ewelina
Sałatki
21.09.2015 12:08
Sałatka chlebowa

Składniki

SKŁADNIKI na 1 porcję:

gruba kromka dowolnego czerstwego chleba

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

łyżeczka pestek słonecznika

duży pomidor (aktualnie w promocji TUTAJ)

mała łagodna cebula

2 plastry suszonego pomidora z zalewy

4 czarne oliwki bez pestek

kilka listków świeżej bazylii

gałązka świeżej mięty

DRESSING:

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

1/3 łyżeczki musztardy sarepskiej

sól

pieprz

cukier

Przepis

Chleb natrzeć z obu stron przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podrzeć go na kawałki lub pokroić w kostkę, skropić oliwą i usmażyć patelni do zrumienienia, ostudzić.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski.

Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.

Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.

Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem.

Podawać natychmiast.

Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.