Składniki
Spód:
250g herbatników
100g masła
2 łyżeczki wody
Masa mleczna:
350g mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 op.galaretki cytrynowej
300-400g winogron,najlepiej bezpestkowych
Ponadto:
2 op.galaretki o smaku kiwi lub agrestu
winogrona do dekoracji
Przepis
Spód: W rondelku rozpuścić masło z wodą i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami.Herbatniki najlepiej potraktować blenderem.Gotową masę przełożyć do tortownicy,ugnieść i wstawić do lodówki.
Masa mleczna: Galaretki rozpuścić w szklance wody.Mleko-koniecznie schłodzone ubić mikserem na sztywno.Ciągle ubijając wlewać powoli ostudzone,lekko tężejące galaretki.Na końcu połączyć z winogronami.Tak przygotowaną mleczną masę wylać na spód z ciastek i wstawić do lodówki.
Galaretki o smaku kiwi rozpuścić w 2,5 szkl wody,tężejące wylać na mleczną piankę.
Gotowe ciasto można udekorować owocami.