Patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami

Dominika
Fit
20.09.2015 17:35
Patison faszerowany kaszą, papryką i kurkami

Składniki Ilość: 6 porcji 3 patisony (moje miały średnicę ok. 12 cm) 2 papryki czerwone 300 g kurek 1 mała cebula 100 g kaszy jęczmiennej 20 g masła 1/3 dużego pęczka pietruszki 2 łyżki kolendry 1/2 łyżeczki imbiru 5 ząbków czosnku olej sól, pieprz Przygotowanie Patisony dokładnie umyć. Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju i dodać cebulę oraz 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Zmniejszyć ogień i dusić całość pod przykryciem przez ok. 6 minut, w ostatniej minucie odkrywając pokrywkę, aby odparować trochę wodę. W moździerzu utrzeć 1/3 łyżeczki soli, kolendrę, imbir i 2 ząbki czosnku. W dużym garnku lub w kilku małych zagotować osoloną wodę. pokroić go na mniejsze kawałki i odłożyć do miseczki, aby użyć go do farszu. Znikają powoli owoce i warzywa lata, a w zamian ich miejsce zajmują dynie, cukinie lub śliwki. Kurki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez około 20 minut. Ja skusiłam się na patisony, które postanowiłam nafaszerować. Wrzucić do niej patisony i gotować przez ok. 15 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/patison-faszerowany-kasza-papryka-i-kurkami/