Składniki
Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm
mąka pszenna 380 g ( 2 szklanki ); garść do podsypywania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 150 g ( 1/2 szklanki )
masło 100 g
jajka 2 żółtka + 1 jajko
śmietana gęsta 1-2 łyżki
wiśnie 450 g
bułka tarta 50 g
cukier puder 1 łyżka
Przepis
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C. Mąkę, proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do misy, dodaję cukier i wszystko dokładnie mieszam. Masło kroję w kostkę, dodaję z pozostałymi składnikami jajkami, śmietaną. Wszystko siekam nożem, lub siekaczem do ciasta kruchego. Ciasto przekładam na stolnicę oprószoną mąką i zagniatam ciasto, aż będzie delikatne i elastyczne.
Owijam folią spożywczą, ciasto chłodzę 15 minut, w tym czasie wiśnie myję pod bieżącą wodą i dryluję. Pozostawiam na durszlaku, aby odsączyć jak najwięcej zbędnego soku.
Stolnicę podsypuję mąką. Ciasto dzielę na 4-7 części, z każdej formuję rulon jak na kopytka lekko dociskam, następnie rozwałkowuję na płaski prostokąt, każdy z nich podsypuję łyżką bułki tartej ( bułka tarta wchłonie sok podczas pieczenia ) i układam na środku wiśnie wzdłuż długości, zwijam lekko zlepiając łączenie.
Tortownicę lekko natłuszczam, rulony nadziane wiśniami zlepieniem do dołu układam delikatnie w kształt ślimaka.
Ciasto piecze się w temperaturze 180 °C w czasie do 30 minut, kontroluję kolor pieczonego ciasta. Ciasto po upieczeniu pozostawiam w piekarniku na parę minut. Ostudzone oprószam cukrem pudrem.