Przepis
Ciasto
250g mąki
szczypta soli
pół szklanki letniej wody
łyżeczka oleju
łyżeczka octu winnego
jajko
Nadzienie
1,5 kg wiśni
100-200g cukru
oraz
100g cukru
100g masła
50g bułki tartej
z garstka grubego cukru kryształu
Wiśnie wydrylować , zasypać cukrem (te 100 lub 200g), odczekać z 30 minut, aż puszczą sok, sok zlać, a wiśnie odsączyć na sitku z reszty soku.
Mąkę wsypać do misy, zrobić w środku dołek, dodać szczyptę soli, ocet, olej, wlać letnią wodę i wbić jajko, ciasto zarobić i wyrabiać, aż będzie elastyczne i miękkie (wyrabiam około 10 minut). Następnie ciasto przykryć nagrzaną miseczką i pozostawić na kolo 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować bardzo cienko na prostokąt 40x60cm mniej więcej, posmarować roztopionym masłem, posypać bulka tarta, nałożyć nadzienie czyli połowę wiśni, ,posypać cukrem, zwinąć delikatnie, przełożyć na natłuszczoną blanche( ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem. Piec 30 minut w temp. 175. st.C. Najlepszy lekko ciepły