Strudel z wiśniami

Krzysztof
Przepisy
04.04.2014 20:46
Strudel z wiśniami

Przepis

Ciasto

250g mąki

szczypta soli

pół szklanki letniej wody

łyżeczka oleju

łyżeczka octu winnego

jajko

Nadzienie

1,5 kg wiśni

100-200g cukru

oraz

100g cukru

100g masła

50g bułki tartej

z garstka grubego cukru kryształu

Wiśnie wydrylować , zasypać cukrem (te 100 lub 200g), odczekać z 30 minut, aż puszczą sok, sok zlać, a wiśnie odsączyć na sitku z reszty soku.

Mąkę wsypać do misy, zrobić w środku dołek, dodać szczyptę soli, ocet, olej, wlać letnią wodę i wbić jajko, ciasto zarobić i wyrabiać, aż będzie elastyczne i miękkie (wyrabiam około 10 minut). Następnie ciasto przykryć nagrzaną miseczką i pozostawić na kolo 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować bardzo cienko na prostokąt 40x60cm mniej więcej, posmarować roztopionym masłem, posypać bulka tarta, nałożyć nadzienie czyli połowę wiśni, ,posypać cukrem, zwinąć delikatnie, przełożyć na natłuszczoną blanche( ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem. Piec 30 minut w temp. 175. st.C. Najlepszy lekko ciepły