Składniki
Składniki :
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
sól 1 i 1/2 łyżeczki
cebula 2
słonina lub boczek parzony 250 g
oliwa do smażenia
Przepis
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Gotuję w osolonej wodzie, na 10 minut przed końcem gotowania odlewam część wody w ilości jednej szklanki. Ziemniaki z pozostałą ilością wody, zasypuję mąką i gotuję pod przykryciem do miękkości. Następnie ziemniaki ubijam na gęstą, kleistą masę za pomocą pałki tak aby rozbić wszystkie grudki mąki. Ten etap powtarzam do trzech razy. W razie potrzeby podlewam odlaną wcześniej mąką, zależy od gatunku ziemniaka. Porkę nakładam łyżką każdorazowo zanurzoną w tłuszczu, polewam oliwą z cebulą i skwarkami.