Przepis
Szybka i pyszna sałatka, idealna do przygotowania, gdy spodziewacie się niezapowiedzianych gości. Tak było u mnie, telefon od koleżanki, której nie widziałam chyba z 3 lata. Jedzie do lekarza i wpadnie na kawkę, a że pora prawie wieczorna postanowiłam zrobić sałatkę na kolację. Powstała w parę minut. Koleżanka nakarmiona i zadowolona, pogadałyśmy sobie i nadrobiłyśmy zaległości. Pojechała do domu składając obietnicę, że będzie częściej zaglądać. Taką sałatkę przygotowałam także do pracy na drugie śniadanie, smakowała wszystkim, mam z kim się podzielić.
Zapraszam na pyszną sałatkę :-)
Składniki:
- 200 g makaronu orkiszowego świderki Bio-Fabijańscy
- 1 mały brokuł
- pół puszki kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- kawałek pora
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
- mały jogurt naturalny
- 30 g płatków migdałów Skworcu
- kilka orzechów macadamia Skworcu - ja dałam 8
- połowa opakowania fety
Wykonanie:
Makaron gotujemy all dente i odcedzamy. Wrzuacamy do miski. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony ser feta i pokrojony por. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy all dente. Odcedzamy i dodajemy do sałatki. Płatki migdałów i pokrojone na kawałki orzechy macadamia wrzucamy na suchą patelnię i prazymy chwilkę, dodajemy do sałatki. Do jogurtu dodajemy wyciśnięty czosnek, sól i pieprz, mieszamy i dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy, żeby składniki się połączyły, przekłądamy na talerze.
Przepis autorski.
Smacznego :-)