Chleb zmieniający życie

Ewelina
Śniadania
17.09.2015 9:04
Chleb zmieniający życie

Składniki

- 1 szklanka ziaren słonecznika

- 3/4 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki migdałów

- 1/2 szklanki orzechów laskowych

- 1 1/2 szklanki płatków owsianych

- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego

- 3 łyżki nasion chia/ szałwii hiszpańskiej

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżka syropu z agawy

- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego

- 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki

Przepis

Piekarnik nagrzać do 185 stopni C. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre wlać do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Może to potrwać kilka minut. Kolejno, miskę odstawić na około 2 godzin, aby suche składniki dobrze wciągnęły płyn. Keksówkę wysmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć ciasto. Porządnie ugnieść palcami, tak by wypełniło wszelkie luki i wolne miejsca. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Chleb będzie gotowy gdy stukając w niego usłyszycie głuchy dźwięk. Po upieczeniu wyjąć go z piekarnika, przestudzić. Po tym czasie wyciągnąć z foremki i pozostawić na noc bez krojenia. To bardzo ważna uwaga ponieważ dzięki temu, że chleb postoi będzie się łatwo kroił i unikniecie kruszenia.

Najlepiej kroi się cienkim, ostrym nożem.

Smacznego!