Składniki
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych
- 10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki nasion chia/ szałwii hiszpańskiej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 1/2 szklanki letniej wody + 3 łyżki
Przepis
Piekarnik nagrzać do 185 stopni C. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie mokre wlać do suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Może to potrwać kilka minut. Kolejno, miskę odstawić na około 2 godzin, aby suche składniki dobrze wciągnęły płyn. Keksówkę wysmarować cienko olejem kokosowym i przełożyć ciasto. Porządnie ugnieść palcami, tak by wypełniło wszelkie luki i wolne miejsca. Wierzch wygładzić. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut. Chleb będzie gotowy gdy stukając w niego usłyszycie głuchy dźwięk. Po upieczeniu wyjąć go z piekarnika, przestudzić. Po tym czasie wyciągnąć z foremki i pozostawić na noc bez krojenia. To bardzo ważna uwaga ponieważ dzięki temu, że chleb postoi będzie się łatwo kroił i unikniecie kruszenia.
Najlepiej kroi się cienkim, ostrym nożem.
Smacznego!