Schab po meksykańsku

Ania -
Obiad
16.09.2015 16:43
Schab po meksykańsku

SKŁADNIKI: 5-6 plastrów schabu przyprawa meksykańska (u mnie od SKWORCU)* mąka 2 cebule 1 papryka czerwona 4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych) 2 czubate łyżki masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 szkl bulionu 3-4 ząbki czosnku 1/2 szkl pikantnego keczupu olej do smażenia mięsa można dodać jeszcze ine warzywa np. pieczarki, kukurydzę * lub przyprawy: sól, pieprz np. cayen, oregano, czosnek granulowany, papryka słodka o oczywiście ostra papryka/chilli oraz ewentualnie odrobina kolendry i kminku mielonego, a do duszenia warzyw można wtedy dorzucić 2 listki laurowe. Kolejna odsłona schabu - choć niektórzy go unikają ze względu na jego suchość to jednak wystarczy odpowiednie przygotowanie by mięsko było mięciutkie, kruche i dosłownie rozpływało się w ustach :) Całość dodać do mięsa, zalać bulionem i dusić do miękkości schabu (ok 30-40 minut) w razie potrzeby podlewając co raz odrobiną wody. 2. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Gdyby sos był za rzadki - zostawić jeszcze na chwilę na ogniu żeby odparował.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/schab-po-meksykansku_16.html