Stek z sosem gorgonzola

Ewelina
Obiad
15.09.2015 18:06
Stek z sosem gorgonzola

Składniki

Stek

Stek – ja miałam New York Strip, czyli rostbef, aż około 300 g – czysta rozpusta 😀

2 ząbki czosnku

świeżo mielony pieprz

2 łyżki oleju lub oliwy

Pure

1/2 słodkiego ziemniaka

2 łyżki mleka

sól, pieprz

Sos

2 łyżki sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią

1 łyżka kwaśnej śmietany

około 1/4 szklanki mleka

świeżo mielony pieprz

Dodatki

brokuły lub np fasolka lub na szparagi w sezonie

Przepis

Trzeba robić wszystko na raz :) Ja zaczęłam od wstawienia ziemniaków, później nastawiłam stek, później ugotowałam brokuły w międzyczasie zrobiłam sos.

Stek: Wyjmujemy z lodówki na około 1 godzinę wcześniej, aby nabrał temperatury pokojowej – wtedy równomiernie się usmaży. Oprószamy go świeżo mielonym pieprzem. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu, w zależności od grubości i stopnia wysmażenia. Mój stek potrzebował około 4 minut z każdej strony (był gruuby) i był koło medium – well done. Ja dodałam na patelnię również lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinkach, które nadały stekowi bardzo delikatny czosnkowy posmak (ale uwaga! Należy je zdjąć kiedy zaczną się za mocno rumienić, gdyż mogą stać się gorzkie). Jeśli macie gałązkę świeżych, ulubionych ziół, np. rozmaryn też można ją dodać na patelnię. Należy pamiętać, żeby po smażeniu dać mięsu odpocząć, najlepiej połowę czasu smażenia, czyli w moim przypadku stek odpoczywał około 4 minut. Ja do steku nie dodaje soli, tylko pieprz i co najwyżej zioła. Jeśli chcemy możemy go zawsze lekko dosolić już na talerzu, jednak weźmy pod uwagę, że sos będzie słony.

Pure: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W przypadku słodkich ziemniaków jest to krótsze niż przy zwykłych ziemniakach, myślę że max 10 minut w zależności od grubości kostki. Następnie odcedzamy, rozgniatamy widelcem lub praską, dodajemy odrobinę mleka aby pure było kremowe, sól oraz pieprz do smaku. Dla nie liczących kalorii można dodać też łyżeczkę masła.

Sos: W garnuszku rozpuszczamy ser z dodatkiem mleka oraz śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż sos będzie gładki i dość gęsty (możliwe, że będzie trzeba odparować trochę mleka). Doprawiamy do smaku (głównie pieprzem, gdyż ser jest sam w sobie słony).

Dodatki: Ugotowane al dente (około 4-5 minut we wrzątki brokuły), albo inne ulubione zielone warzywo.