Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Ewelina
Makarony
15.09.2015 18:03
Makaron z pieczonymi pomidorami i czosnkiem

Składniki

(na 3 porcje):

około 300 g pomidorów koktajlowych (dałam różne rodzaje)

2 pomidory (użyłam 1 zwykły, 1 malinowy)

1/2 główki czosnku (około 10 ząbków)

sporo oliwy z oliwek (kilka łyżek)

sól, pieprz

kilka łyżek świeżo startego parmezanu

3 porcje ulubionego makaronu (polecam pełnoziarniste spaghetti)

Przepis

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.

Małe pomidorki kroimy na połówki, duże w kostkę – tak aby wszystkie miały mniej więcej tą samą wielkość Układamy je na blaszce do pieczenia, skrapiamy szczodrze oliwą z oliwek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gdzieniegdzie układamy ząbki czosnku (w łupinkach).

Pomidory pieczemy około 30 minut (lub do czasu aż czosnek będzie miękki i będzie można go wycisnąć z łupinek, ale nie za długo żeby pomidory się nie rozpadły).

Na około 10 minut przed końcem pieczenia gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i zostawiamy w garnku.

Kiedy pomidory są upieczone dodajemy je do gorącego makaronu (razem z całym sokiem który jest na blaszce). Czosnek wyciskamy z łupinek i również dodajemy do pasty (jeśli nie jest on tak miękki żeby dać się rozsmarować można go trochę drobniej pokroić). Dodajemy również parmezan i wszystko bardzo dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Polecam zrobić to jeszcze z bardzo gorącym, dopiero co odcedzonym makaronem w gorącym garnku, jeśli nie uda się tak to wtedy wszystko trzeba wymieszać ze sobą na ogniu, żeby było gorące.

Makaron podajemy posypany lekko parmezanem oraz można dodać świeże listki bazylii.

Geniusz tkwi w prostocie! To danie jest proste i pyszne!