Pumpkin pie - klasyczne ciasto dyniowe

Ewelina
Ciasta
15.09.2015 17:55
Pumpkin pie - klasyczne ciasto dyniowe

Składniki

- 300 gram mąki

- 200 gram masła

- 1 jajko

- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę dyniową:

- 1 mała dynia

- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego

- 3 jajka

- 2/3 szklanki cukru pudru

- szczypta soli

- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)

- płaska łyżeczka cynamonu

- szczypta imbiru mielonego

Przepis

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.

Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min.

Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około 50 min, aż masa całkowicie się zetnie. Smacznego! :)