Penne z serem gorgonzola

Sara
Makarony
01.12.2014 23:34
Penne z serem gorgonzola

Przepis

Składniki:

60 g masła

375 g sera gorgonzola, pokruszonego

150 ml ml śmietanki kremówki

500 g penne

60 g świeżo startego parmezanu

sól

świeżo zmielony pieprz

Ugotować makaron al dente w dużym garnku z osoloną, wrzącą wodą.

W naczyniu z podwójnym dnem (mogą być 2 garnki- w większym wrzątek, w drugim ser),

na małym ogniu podgrzewać gorgonzolę z masłem przez ok. 5 min, aż do całkowitego stopienia sera. Nie mieszać.

Ugotowany makaron odcedzić i dodać do mikstury serowej.

Starannie wymieszćać tak, aby ser dokładnie oblepił powierzchnię makaronu.

Posypać parmezanem.

Doprawić solą i pieprzem.

Udekorować majerankiem i podawać gorące.