- Czas gotowania: 90 min
- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
- 1 większy pieczony burak,
- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400g),
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa),
- sok z połówki cytryny,
- 2-4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól, pieprz (do smaku).
dodatkowo:
- natka pietruszki,
- odrobina oliwy z oliwek (na górę).
Przepis
Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia. Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego! :-)