Hummus z pieczonego buraka

Ana
Przekąski
15.09.2015 17:07
Hummus z pieczonego buraka
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

- 1 większy pieczony burak,

- 1 puszka ciecierzycy (ok. 400g),

- 1 ząbek czosnku,

- 3 łyżeczki pasty Tahini (pasta sezamowa),

- sok z połówki cytryny,

- 2-4 łyżki wody z puszki po ciecierzycy,

- 2 łyżki oliwy z oliwek,

- sól, pieprz (do smaku).

dodatkowo:

- natka pietruszki,

- odrobina oliwy z oliwek (na górę).

Przepis

Wybieramy, jednego większego buraka dokładnie myjemy/szorujemy, odcinamy końcówki. Zawijamy w folię aluminiową, pieczemy 1 godzinę w piekarniku 180°C (podczas pieczenia buraczki cudownie pachną)! Upiekłam od razu 5 buraków, do zastosowania później w innych potrawach. Odkładamy do ostudzenia. Następnie obieramy go ze skórki. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przyprawiamy do smaku. Na górę polewamy dodatkowo oliwę z oliwki, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki. Smacznego! :-)