Składniki
pomidory koktajlowe lub każda inna odmiana
sól kamienna nie jodowana
Zalewa:
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
4-5 ząbków czosnku na słoik 330 ml
bazylia świeża lub suszona
Przepis
niewielką ilością soli, ( w moim przypadku gruboziarnista). Suszymy pomidory do czasu, aż miąższ pozbawimy wilgoci.
2. Ząbki czosnku układamy w słoikach - ja bardzo lubię dużo czosnku i wyjadam go potem ze słoików jak pomidory, dodajemy świeżą lub suszoną bazylię, słoik wypełniamy pomidorami. Oliwę podgrzewamy, nie gotujemy, zalewamy gorącą, zakręcamy słoje. Słoiki nie wymagają pasteryzacji.
3. Pomidory można również przechowywać w słoju lub puszcze, bez zalewy, smakują wybornie, chętnie po nie sięgamy jak po zdrową odmianę chipsów.