Ratatuj

Dominika
Fit
13.09.2015 11:46
Ratatuj

Składniki Ilość: 6 porcji 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 4 małe pomidory 1 kabaczek 1 duży bakłażan 1 czerwona cebula 1 biała cebula 5 pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku ok. 10 dużych listków bazylii ok. 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać na nią bakłażana oraz cukinię, lekko posolić i dusić je przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Można poprzekrawać jeszcze plastry na pół. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, które następnie można poprzekrawać jeszcze na pół. Istnieje zasada, aby każde warzywo przygotowywać w osobnym naczyniu, tak aby zachowały swój kształt, jednak ja przygotowałam je na zaledwie dwóch patelniach i też wyszło smacznie i ładnie. Bakłażana pokroić w plastry, osolić i pozostawić na sicie przez około 30 minut. Ratatuj jest daniem warzywnym, do którego możecie dodać jakie zechcecie warzywa, jednak powinna znaleźć się w nim cukinia, pomidory i papryka. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać na jednej patelni lub w garnku. Kabaczka obrać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć ze środka pestki. Pokroić je w małą kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/ratatuj-ratatouille/