Składniki
- 1 woreczek ( 100g ) kaszy gryczanej
- 100-150g chudego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki podprażonych orzechów laskowych lub słoneczniku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól, pieprz
Przepis
- kaszę gryczaną gotujemy w delikatnie osolonej wodzie
- boczek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni, w razie potrzeby osączamy z nadmiaru tłuszczu
- cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę razem ze skórą, dodajemy na patelnię i smażymy kilka minut ciągle mieszając
- cebulę kroimy w drobne piórka i wraz z przeciśniętym czosnkiem dodajemy na patelnię - przesmażamy chwilę po czym dolewamy 3-4 łyżki wody i chwilę dusimy pod przykryciem, a następnie zostawiamy pod przykryciem bez ognia
- doprawiamy solą i pieprzem do smaku, a następnie dodajemy pietruszkę koperek i orzechy/słonecznik