Koniecznie upieczcie duża porcję, bo na jednym zjedzonym kawałku się nie skończy ! Kruche ciasto z pianką i owocami na formę o wymiarach 30 x 40 cm Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto: 400 mąki pszennej 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka zimnej wody 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu Pianka: 5 białek szczypta soli 180 g cukru 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej domowej esencji waniliowej 2 budynie śmietankowe bez cukru 120 ml oleju 400 g borówek amerykańskich Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do robota lub malaksera i szybko zagniatamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, na zimne ciasto wykładamy piankę, na wierzchu układamy borówki delikatnie je wciskamy w piankę. Dawno na blogu nie było ciacha, przez te panujące na zewnątrz upały nie miało się ochoty włączać piekarnika... Gdy ciasto będzie twarde, większą część ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na formę. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, 60% i 40%, obydwie wkładamy do zamrażarki. Jeśli nie posiadamy robota składniki umieszczamy na blacie i najpierw siekamy je nożem, a potem szybko zagniatamy. Przyklepujemy lekko ręką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut, ciasto powinno być złociste.