spaghetti ragu

Jacek
Makarony
02.09.2015 13:26
spaghetti ragu

Składniki

- 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe)

- 2 ząbki czosnku

- 1 duża cebula

- 2 marchewki

- 2 selery naciowe

- 250 g makaronu typu spaghetti

- 2 opakowania krojonych pomidorów lub passaty pomidorowej

- 2 łyżeczki oregano

- 2 łyżeczki bazylii

- 1 łyżeczka sosu Worcestershire

- 1 łyżeczka cukru

- sól, pieprz

- starty parmezan

- kilka listków świeżej bazylii

Przepis

- na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy pokrojony w plasterki czosnek i posiekaną w talarki cebulę

- czekamy aż się zeszklą, a następnie dodajemy mięso i podsmażamy

- w międzyczasie kroimy marchew i seler naciowy bardzo drobno

- wszystko dodajemy do mięsa, mieszamy i przyprawiamy dodając oregano, bazylię, sos Worcestershire, sól i pieprz oraz dodajemy krojone pomidory/passatę

- dusimy wszystko pod przykryciem przez około 30 minut

- makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości oliwy przez około 12 minut, aby pozostał al dente

- ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą

- kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano

- makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz