Składniki dla trzech osób: ~ 250 g ciasta francuskiego ~ 200 g sera camembert ~ 2 dojrzałe pomidory ~ garść roszponki ~ pół małej białej cebuli (opcjonalnie) ~ świeżo zmielony czarny pieprz, zioła prowansalskie 1 Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni przy grzaniu góra-dół 2 Ciasto francuskie układamy na blaszce do pieczenia (używam standardowej z wyposażenia piekarnika) wyłożonej papierem i obciążamy tak, aby brzegi ciasta wystawały z każdej strony po 2-3 centymetry 3 Tak przygotowane ciasto pieczemy około 10 minut aż brzegi delikatnie się zrumienią 4 Na podpieczony spód wykładamy camember, rozkładamy pomidor pokrojonego w półplasterki, obsypujemy drobno posiekaną cebulą i przyprawiamy pieprzem i wkładamy do piekarnika na 5-7 minut. Słodycz roszponki i intensywność dojrzałych pomidorów, podkreślona cebulową nutą, połączona z aksamitnym camembertem stanowi idealną kompozycję współgrającą doskonale na spodzie z ciasta francuskiego. Tarta z serem camembert, pomidorami i roszponką Camembert na ciepło zawsze smakuje dobrze – czy to panierowany i podawany jako osobna przystawka, czy jako element uzupełniający danie.