Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 65 g roztopionego 190 ml ciepłego mleka 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego 1 duże jajko 3 płaskie łyżki cukru 1/2 płaskiej łyżeczki soli Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). Do miski przesiać mąkę, wlać mleko roztrzepane z jajkiem, dodać sól, cukier, wyrośnięte drożdże i wszystko zagnieść, po czym dodać roztopione masło i ponownie zagnieść. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Każdą część rozwałkować tak jak na zdjęciu i zwijać rogala, naciągając dolną część. Zwinięte rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie zagnieść i podzielić go na 9 równych części.