Przepis
60 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)
3 cebule
4 łyżki smalcu
łyżka ostrej papryki w proszku
3 strąki zielonej papryki
ząbek czosnku
ok. 3/4 szklanki rosołu
2 pomidory
sól
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.
Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.
Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut.
Źródło:
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/gulasz_wegierski2