Gulasz węgierski - przepis

Ewelina
10.11.2013 22:30
Gulasz węgierski - przepis

Przepis

60 dag wieprzowiny (np. łopatka, karkówka)

3 cebule

4 łyżki smalcu

łyżka ostrej papryki w proszku

3 strąki zielonej papryki

ząbek czosnku

ok. 3/4 szklanki rosołu

2 pomidory

sól

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym smalcu. Włożyć mięso, oprószyć solą, podlać odrobiną rosołu, wsypać paprykę i dusić na małym ogniu pod przykryciem 40 minut, dolewając stopniowo resztę rosołu.

Papryki umyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Czosnek obrać, posiekać, rozetrzeć z solą.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki.

Razem z papryką i czosnkiem dodać do mięsa. Przykryć i dusić jeszcze około 20 minut.

Źródło:

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/gulasz_wegierski2