Składniki
Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )
Spód:
150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre
100 g masła
100 g czekolady mlecznej
Masa serowa:
1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka )
200 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
3 pełne łyżeczki żelatyny
200 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
Frużelina jeżynowa:
250 g jeżyn
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania
Przepis
Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.
Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczoną, lekko ostygniętą czekoladę - połączyć składniki.
Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.
Czekoladę gorzką i mleczną połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.
W rondelku zagotować jeżyny z cukrem i sokiem cytrynowym. Większe owoce pognieść widelcem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła.
Frużelinę pozostawić do ostygnięcie. Jeszcze płynną, aczkolwiek niezbyt ciepłą frużelinę, wylać na sernik.
Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.