Sernik czekoladowy z jeżynami - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
29.08.2015 20:36
Sernik czekoladowy z jeżynami - BEZ PIECZENIA

Składniki

Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm )

Spód:

150 g herbatników kakaowych typu Petit Beurre

100 g masła

100 g czekolady mlecznej

Masa serowa:

1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka )

200 g czekolady mlecznej

100 g czekolady gorzkiej

3 pełne łyżeczki żelatyny

200 ml śmietanki 30%

1/2 szklanki cukru pudru

Frużelina jeżynowa:

250 g jeżyn

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania

Przepis

Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, razem z masłem.

Do pokruszonych ciastek, dodać rozpuszczoną, lekko ostygniętą czekoladę - połączyć składniki.

Tak powstałą masę, przełożyć do wyłożonej folią spożywczą tortownicy. Mocno ugnieść, żeby powstał zwarty spód.

Czekoladę gorzką i mleczną połamać. Przełożyć do miseczki i umieścić miskę nad gotującą się wodą. Pozostawić czekoladę do rozpuszczenia.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody - pozostawić do napęcznienia. Kiedy żelatyna napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody i poczekać, aż żelatyna się rozpuści.

Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ostygniętą, ale płynną czekoladę - zmiksować. Dodać płynną żelatynę - dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać ubitą śmietankę - delikatnie wymieszać i wyłożyć masę serową na spód herbatnikowy. Wstawić do lodówki.

W rondelku zagotować jeżyny z cukrem i sokiem cytrynowym. Większe owoce pognieść widelcem. Do gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła.

Frużelinę pozostawić do ostygnięcie. Jeszcze płynną, aczkolwiek niezbyt ciepłą frużelinę, wylać na sernik.

Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc.