Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Krzysztof
Przepisy
18.08.2014 7:35
Sernik z jeżynami i białą czekoladą

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasteczkowy spód:

250 g herbatników maślanych

75 g margaryny

2 łyżki mleka

Masa serowa:

30% śmietana 330 ml

4 duże łyżki cukru pudru *

500 g serka mascarpone

żelatyna

biała czekolada

koszyczek jeżyn

koszyczek jagód

Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Na garnku z wrzącą wodą ustawiamy metalowe naczynie i wrzucamy tam kostki białej czekolady do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę 30% na sztywną masę. Po ubiciu dodajemy cukier puder. Mieszamy wszystko na małych obrotach dodając serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki. Po około 2 godzinach kładziemy na górę ciasta owoce.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną